×
☰ Menu
robertdouw.nl

Op naar meer...

Eén jaar online!

Algemeen
| 30-08-2020
Oefening geslaagd. Toen ik deze site online zette, sprak ik met mezelf af dat ik het minstens een jaar wilde doorzetten. Dat is nu precies een jaar geleden, dus dat doel is behaald. Dat betekent natuurlijk niet dat ik er nu mee ophoud; zeker niet, zelfs. Dus is het nu tijd om vooruit te kijken, en vooral voor terugblikken en lijstjes, want die horen bij een jaarwisseling.
Gebakje met logo van deze website en één brandend kaarsje erop
Eén jaar online!
Grootse plannen
Toen ik je in augustus 2019 voor het eerst welkom heette op mijn site, had ik grootse plannen. Het meeste daarvan is ook wel aardig uitgekomen, al besloot ik onlangs tijdelijk wat gas terug te nemen. Dat dat echt tijdelijk was, heb je in de afgelopen weken kunnen zien, want ik ben weer vol gas bezig, wat natuurlijk ook wel wat te maken heeft met het feit dat ik vakantie had. Dat 'vol gas' is natuurlijk relatief, maar één stukje per week is echt wel behoorlijk wat voor een hobbyproject als deze site. Ik ben al gauw ruim een dag bezig met het voorbereiden en maken van elk stukje, zeker die over auto's, waar meer afbeeldingen bij zitten. En dan is er natuurlijk nog het vertaalwerk – wat ik met plezier doe en waar ik veel van opsteek – want sinds februari is elke pagina ook helemaal in het Engels beschikbaar. En dat brengt me bij de lijstjes.

Nederlands vs. Engels
Bij het vertalen naar het Engels is het me meerdere keren opgevallen dat die taal vaak minder woorden nodig heeft om hetzelfde te zeggen. Toch blijkt dat niet uit de cijfers: alle Nederlandstalige pagina's van deze site tellen samen ongeveer 47.500 woorden, terwijl ik daarvoor in het Engels rond de 50.600 woorden nodig had. Nu is dat nog te verklaren doordat ik bij mijn gedichten op de Engelstalige pagina's eerst het Nederlandstalige origineel neerzet en daaronder een poging doe ze te vertalen. Dat levert dus een niet helemaal eerlijk vergelijk op. Daarom heb ik ook eens puur naar de teksten in de categorieën auto's, taal en beeldende kunst gekeken, dus alleen alles van de inleiding tot de laatste alinea, zonder de onderschriften bij afbeeldingen. Tot mijn verbazing kom ik dan in het Nederlands op 38.528 woorden en in het Engels op 40.350... Nog steeds meer in het Engels, dus. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat ik in het Engels meer moet uitleggen, zoals typisch Nederlandse dingen die de Nederlandstalige lezer wel weet zonder toelichting. Of mijn gevoel dat het Engels minder woorden nodig heeft klopt gewoon niet, dat kan natuurlijk ook.


ÉÉN JAAR ONLINE IN CIJFERS

 • 50.600 woorden in het Engels
 • 47.500 woorden in het Nederlands
 • 238 afbeeldingen op deze website
 • 218 afbeeldingen op Instagram
 • 157 webpagina's online gezet
 • 86 posts op Instagram
 • 66 verschillende artikelen
 • 30 artikelen in de categorie Taal
 • 28 artikelen in de categorie Auto's
 • 18 artikelen in de rubriek Mijn Klassiekers
 • 17 artikelen in de rubriek West-Germaans
 • 13 gedichten in Poëzie op dag drie
 • 10 artikelen over de Auto van het Jaar 2020
 • 4 artikelen in de categorie Beeldende Kunst
 • 4 artikelen in de categorie Algemeen
 • 4 sneetjes roggebrood
 • 1 stukje Friese nagelkaas


Cijfers en vooruitblik
Nog iets meer cijfers dan? In totaal heb ik, dit stukje niet meegerekend, in het afgelopen jaar 157 webpagina's online gezet. Op die pagina's samen staan 238 afbeeldingen en 66 verschillende artikelen. Iets minder afbeeldingen gebruikte ik voor de 86 posts die ik op Instagram zette; dat waren er namelijk 218. Dat waren er minder, omdat bijvoorbeeld de 'banners' bovenaan elke pagina of de pictogrammen in het menu daar natuurlijk niet op hoeven. Op Instagram zijn de afbeeldingen waarin ik verschillende auto's met elkaar vergelijk het meest populair, wat duidelijk blijkt uit de best nine, die ik laat zien op mijn Instagram-account. Zowel daar als op Twitter en via RSS laat ik ook in de komende tijd weten welke nieuwe berichten ik geplaatst heb. Daarbij ga ik voorlopig door met elke maand twee stukjes in de rubriek West-Germaans en een gedicht in Poëzie op dag drie. Het aantal auto's dat ik per maand toevoeg aan Mijn Klassiekers breng ik vanwege de vele arbeidsintensieve afbeeldingen terug naar één per maand, maar daar staat tegenover dat ik van plan ben met grotere regelmaat over beeldende kunst te schrijven, zoals iets meer dan een week geleden over Mondriaan. En wie weet wat het komende jaar verder allemaal brengt... We gaan het meemaken!