×
☰ Menu
robertdouw.nl

AUTO VAN HET JAAR 2020

Wat wordt de Auto van het Jaar?

Auto's
| 22-02-2020
Op 2 maart wordt bekendgemaakt welke auto zich de Auto van het Jaar 2020 mag noemen. In deze miniserie tel ik af tot dat moment, door elke dag een van de zeven genomineerden te bespreken. Ik probeer de kansen van elke kanshebber in te schatten en zet model en merk in historisch perspectief. Dat allemaal vanaf overmorgen – vandaag vertel ik eerst wat ik met de verkiezing heb en waarom ik er een miniserie op mijn blog aan wijd.
Foto's van auto's, het logo van de verkiezing en een vraagteken
De zeven genomineerden voor de titel Auto van het Jaar 2020
Schoolagenda’s
In mijn stukje over de Renault Mégane Scénic kon je al lezen dat ik in mijn schoolagenda voorspelde dat die auto de Auto van het Jaar 1997 zou worden, en de Peugeot 405 noemde ik “in zekere zin de Auto van de Eeuw”, omdat die auto de meeste punten ooit haalde toen hij tot Auto van het Jaar 1988 gekroond werd. Mijn schoolagenda van ‘95/’96 is echter niet het enige bewijs van mijn interesse in de verkiezing – en dat ‘interesse’ is een understatement. Kennelijk vond ik de verkiezing van groot belang, want in mijn schoolagenda van het volgende schooljaar, uiteraard weer een autoagenda, vulde ik twee pagina’s met informatie over de verkiezing.
Pagina uit een schoolagenda met een overzicht van AvhJ-overwinningen per merk
Eén van de pagina's uit mijn schoolagenda van '95/'96
PowerPoint en inbelmodem
Zo’n schoolagenda gaat natuurlijk maar één schooljaar mee, en ik wilde een wat permanenter overzicht, dat ik elk jaar kon aanvullen. Gelukkig kregen we eind jaren negentig PowerPoint op onze pc. Het duurde niet lang voordat ik daarin een schema maakte met per jaar de top drie van de Auto van het Jaar-verkiezing. Tegenwoordig staan dat soort overzichten op meerdere plekken op internet, maar destijds was dat niet het geval. Bovendien was de informatie op internet veel moeilijker toegankelijk, doordat ik moest inbellen voor een verbinding. Inbellen betekende telefonisch niet bereikbaar zijn en ook internetten tegen telefoontarief, dus onze toegestane internettijd was beperkt. De niet-toegestane internettijd overigens ook, want het geluid van het modem was niet te missen. En dekte je het modem af ter geluidsisolatie, dan werd je achteraf wel verraden door de telefoonrekening…
Dia uit een PowerPoint met foto's van auto's en behaalde positie en punten
Een dia uit het overzicht dat ik als puber in PowerPoint maakte
Subjectief, maar niet nietszeggend
Ik had dus alleen technisch gezien al redenen genoeg om zelf een overzicht te maken. Daar kwam nog bij dat ik veel waarde hechtte aan de uitkomsten van de verkiezing. Lichtelijk naïef nam ik als kind en puber aan dat de winnaars echt de beste auto’s van het moment waren. In werkelijkheid ligt dat natuurlijk wat genuanceerder, want zo’n verkiezing is behoorlijk subjectief. Toch zegt het wel iets over wat er op het moment in de autowereld speelt en dus bleef ik het wel een interessant fenomeen vinden. En dit blog is natuurlijk een mooie aanleiding om eens wat te doen met de overzichtjes die ik door de jaren heb gemaakt.

Bronnen